„Са Косова…” одјекује и из Бијелог Поља. У новој СЗС акцији помогнуте двије породице!

Реализована је још једна акција Хуманитарне организације Срби за Србе на сјеверу Црне Горе. Помоћ су добиле двије породице на територији општине Бијело Поље. Не зна се да ли је даље село Пријелози, гдје живе Недовићи, или Граб, одакле су Перуничићи. Обје су породице, како кажу, на самом „крају” општине, једни ка Беранама, други ка Пљевљима, а заједно броје деветоро дјеце!

Најприје смо посјетили домаћинство Недовића које је буквално последње у селу и до којег се стиже брдовитим макадамом и кроз ливаде. Породицу чине РадојицаДаринка и пет дивних ћерки – Анастасија (16), Александра (14), Дијана (11), Тијана (3) и мала Тамара (1). Опстају без било каквих сигурних примања, а на питање како прегурају мјесец одговарају – „Уф, спартански, морамо и можемо.Да се „мора и може” доказују из дана у дан, обрађујући два хектара ливада, осам ари баште и пет ари малињака, као и држећи неколико крава и свиња.


Са здрављем су, Богу хвала, сви добро, осим мене који имам проблема са хантавирусом, односно такозваним „мишјим вирусом”. Дјеца ми сваког дана пјешаче четири километра до главног пута, па даље иду аутобусом до школе – прича домаћин Радојица.

Иако живе у свега двије собе у кући старој више од 50 година, изјаснили су се да им више значи помоћ да раде. Издвојили смо зато 8.785 евра што је искоришћено за трактор и грађевински материјал за изградњу штале.

Перуничић Драган и Светлана имају четири снажна разлога за живот, четири сина – Илију (19), Николу (17), Ивана (17) и Божидара (13). До њих се, такође, стиже након неколико километара макадама.Божидар, ког смо најбоље упознали, рођен је на Бадње вече, па у складу са тим носи и име. Илија завршава школу у Подгорици, а близанци Никола и Иван иду у школу у Шавнику. Иако имају и ближих градова, бесплатан дом у Шавнику пресудио је у избору.


Имамо пет хектара земље, стари воћњак, врт са поврћем, двије краве, десетак кокошака и једну свињу. Кад су момци ту, око свега ми помажу. Мени су, иначе, отац и брат погинули у саобраћају, а рано сам остао и без мајке. Супруга и синови су ми све што имам! – каже отац Драган.

Перуничићима смо обезбиједили трактор и веш машину у вриједности од 5.119 евра, од чега су дио донирали Срби у Кини. У знак захвалности понудили су се да физички помогну шта год нам буде требало у том крају, а посебно нас је обрадовало кад смо чули да једном од синова телефон звони на мелодију пјесме „Са Косова…Тиме је подсјетио на темељ идеје СРБИ ЗА СРБЕ око које смо окупљени – да  смо сви један народ, где год живјели, и да нам Косово и Метохија морају бити у срцу!

Захваљујемо се свим донаторима, као и оцу Дарку Пејићу који је похвалио организацију на Литургији у прелијепој Цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу. Радујемо се и будућој сарадњи. У плану су нове активности широм Црне Горе!

Рачуни и потврде финансиране помоћи