„СРБИ ЗА СРБЕ, ВЕЛИКО – ХВАЛА!ˮ Радост у домовима Перовића и Нешковића обасјала Кучевиште!

У јужној подгорини Скопске Црне Горе, на петнаестак километара од Скопља, налази се село Кучевиште, које је, историјски гледано, имало велики значај за српску заједницу у овим крајевима. Уске улице, густо збијене куће, из којих нас становници овог сиромашног села поздрављају, најбоља је потврда да су сви упознати са променама које су се десиле од наше последње посете.
Е, децо, као да нам је свратила Србија – поново, нисмо заборављени. Ово је сада друга кућа – говори нам бака коју срећемо пред кућом породице Перовић.
Заиста, читава атмосфера која нас је сачекала само је потврда да се након наших последњих акција створила невероватна енергија и да су племенита дела учинила да се људи на овим просторима осећају поносније и сигурније знајући колики се број Срба широм света укључио у акције помоћи српској заједници у Северној Македонији. Испед куће породице Перовић делегација најмлађих у виду Анастасије (14), Петра (13), Светлане (10) и Кристијана (8) дочекује нас по старом српском обичају – хлебом и сољу. Такође, табла захвалности нашој организацији и донаторима један је од најлеших гестова које смо видели у досадашњем раду.

Овде је некада био процеп, сада су врата споља, а где је био празан простор сада је нови ормар, кревети и сто – након уласка у кућу, Петар нам указује на промене које су се десиле.
Најмлађи Перовићи током прве посете Хуманитарна организација Срби за Србе породици Перовић обезбедила је следећу помоћ: изградња и опремање купатила, сређивање водоводних и електро инсталација, сређивање две просторије, спољна изолација и фасада, PVC столарија, олуци, ормар, радни сто, замрзивач и шпорет на дрва. Укупна вредност помоћи износи 7.906 евра.

Пријатељи из Културно-информативног Центра Срба у Македонији – СПОНА породици су донирали два кревета са душецима, док је Амбасада Босне и Херцеговине у Северној Македонији на челу са Његовом екселенцијом Драганом Јаћимовићем породици уручила: кухињу, двокрилни плакар и кревет на спрат са душецима. Домаћини Срећко и Љиљана, који су се потрудили и поставили трпезу, са радошћу нам причају колико је цела акција утицала на њих и да су сада сви предуслови за нормалан и достојанствен живот испуњени.

Када сте били прошли пут, рекла сам да бих највише волела да имам купатило, јер га до сада нисмо имали па сам сваки пут морала да излазим напоље, што ме је веома плашило, поготово зими када је много хладно. Сада имамо купатило у кући, сви смо много срећни због тога – рекла нам је усхићено Светлана.
Светлана током прве посете испред пољског клозета Поздрављајући се са Перовићима запутили смо се и до Нешковића. Ситуација у њиховом дому скоро идентична – делегација у виду Милице (7) Стефаније (5) и Николије (3) дочекује нас са шајкачама, српском заставом и гореспоменутом таблом, која нас још једном не оставља равнодушним. Након поздрава добродошлице, девојчице нас пожурују да видимо како им сада изгледа дом и шта је све урађено.

Немам речи којима бих описао колико нам ова помоћ значи. Захвални смо свим донаторима који су нам помогли – рекао нам је отац Љубиша.
Најмлађи Нешковићи током прве посете Породици Нешковић наша организација поставила је PVC столарију, ламинат у две собе и плочице у предсобљу и делу кухиње. Од намештаја купљен је кауч, ормар, сто и четири столице, шпорет на дрва, електрични шпорет и фрижидер. Укупна вредност помоћи износи 2.908 евра.

Пријатељи из Културно-информативног Центра Срба у Македонији – СПОНА породици су донирали кревет са душеком, док је Амбасада Босне и Херцеговине у Северној Македонији на челу са Његовом екселенцијом Драганом Јаћимовићем породици уручила: кухињу, двокрилни плакар и два кревета са душецима. Некад и сад Кухиња у дому породице Нешковић током прве посете
Пуно нам је срце када видимо и чујемо толико позитивних ствари које је донела ова акција. Драго нам је да Срби у Кучевишту осећају да их српски народ није заборавио и да смо спремни да делимо и добро и зло са њима. Ово је прва велика акција наше организације на простору Северне Македоније. У наредним месецима очекују нас велики пројекти и у другим местима где живи наш народ у Северној Македонији – рекао је Игор Стевановић Орељ, члан организације Срби за Србе.
Хуманитарна организација Срби за Србе захваљује се свим донаторима на учешћу у акцијама помоћи породицама Перовић и Нешковић.
Рачуни и потврде финансиране помоћи

Повезане вести

Коментари