Свима звона звоне недјељом – Срби за Србе реализовали прву акцију помоћи у Будви!

Хвала од срца. Ово што сте ви купили мојој дјеци, не бих могла да приуштим никада. Бог да вас чува све! – поручила је Тања Вујачић из Будве, самохрана мајка седморо дјеце.

У овом прелијепом приморском граду и туристичком центру Црне Горе, за који би се дало претпоставити да у њему угрожених нема, ипак се крију и неке тужне људске субдине. Живот није мазио Тању и њену дјецу, Драга (19), Дајану (17), Ању (15), Катарину (13), Наталију (11), Михајла (9) и Сава (3). Дуго су трпјели породично насиље.

Био је јако добар човјек великог срца, међутим ђаво и алкохол су га узели под своје. Трајало је то. Ја бих можда издржала још, али већ су и дјеца почела да испаштају. Посавјетовала сам се са мојим духовником оцем Рафаилом, игуманом манастира Подмаине, а он је благословио да сам довољно трпјела и да је вријеме да се раставимо. Везана сам за њега и пуно нам помаже, посвједочила је Тања.

Тањи и дјеци није преостало ништа друго него да кроз живот наставе да корачају сами, без било какве подршке супруга и оца. Највећи проблем им је скучени подстанарски живот.

Родом сам из Котора, али немам ништа своје. Уз помоћ добрих људи сам се запослила у једном јавном предузећу као хигијеничарка, па од тога плаћамо кирију и комуналије. За нешто више од тога, тешко. Зато је најстарији син већ са 18 година морао почети радити и помагати на грађевини. Због мањка услова, три дјевојчице живе код бабе и дједа, а четворо их је са мном. Сви бисмо вољели више од свега да будемо опет на окупу! – додаје мајка Тања.

Вујачићи живе у двије собице и спавали су на свега три кревета. Проблем им представља и дуг за струју који износи више од 2.000 евра. Хуманитарна организација Срби за Србе обезбиједила им је комбиновани фрижидер, веш машину, електрични шпорет, два кревета на спрат, четири душека, радни сто, осам столица, машиницу за шишање, маказе и пакетиће за дјецу у укупној вриједности од 2.738 евра. Машиница и маказе су за мајку јер има жељу да проба да се бави и шишањем, што јој је и професија.

Уљепшали сте нам Божић и све будуће дане, сам Господ вас је послао. Љубав, вјера и нада у Господа је та која нас води и ми смо жив примјер да треба слушати заповјести које су записане. Само за мали труд, послушност и, наравно, љубав, Господ нас је кроз добре људе као што сте ви наградио. Што каже мој добри отац Рафаило, свима звона звоне недељом. Пуно вас је поздравио, рекла сам му какво добро сте урадили за моју дјецу, рекла је Тања на крају.

Ово је прва акција помоћи наше организације у Будви гдје смо до сада организовали неколико успјешних хуманитарних догађаја. Захваљујемо се Асоцијацији српских студената филантропа са Универзитета у Виндзору у Канади, госпођи Јелени Јелић, Српском центру и српској заједници у Виндзору, који су средства са Журке из блока, између осталог, наменили за Вујачиће. Надамо се да ће помоћ бар мало олакшати живот ове скромне, фине и стрпљиве породице коју смо запамтили по реченици из прве посјетеСлава Господу на свим искушењима јер су нас ојачала!

Вујачићи су једна од 15 породица које смо помогли у рекордној 2022. години. Позивамо све донаторе да наставе подршку активностима наше организације!

Рачуни и потврде финансиране помоћи