Трка за сликање на трактору – завршетак акције за породицу Миличић код Пљеваља

Завршен је још један велики пројекат на северу Црне Горе. Десеточлана породица Миличић из села Бошчиновићи код Пљеваља добила је од Хуманитарне организације Срби за Србе полован трактора са два плуга (4.000 евра), грађевински материјал за завршетак поткровља (4.529 евра) и столарију (960 евра). С обзиром да смо им крајем 2019. године обезбедили и брачни кревет са душеком, фрижидер и ормар (774 евра), укупна вредност помоћи за ову породицу износи 10.263 евра.

Присетимо се, породицу Миличић чине отац Угљеша, мајка Данијела и чак осморо деце – Томислав (21), Милица (20), Славица (19), Светлана (17), Анђела (15), Лука (14), Ненад (12) и Борис (10). Живе у незавршеној кући у којој њима припадају само две собе, купатило и потпуно неуређено поткровље.

Деца су до краја прошле године спавала у једном старом брачном кревету и два кауча. Ипак, захваљујући брзој реакцији наше организације добили су још један брачни кревет (као и фрижидер и ормар), а у акцију се укључила и група добрих људи из Подгорице под именом „Љуби ближњег свог” који су Миличићима обезбедили кревет на спрат са душецима.

Након тога, приступило се даљој фази акције у склопу које им је обезбеђен трактор са два плуга, што је била и највећа жеља ове породице како би могли брже и лакше да обрађују имање и земљу коју узимају под закуп. Трактору се највише обрадовао најмлађи Борис који нас је најпре дочекао на терасици, а затим је и први дотрчао до трактора како би се сликао за воланом као прави домаћин.

Поред тога, обезбедили смо им столарију за део куће у којем сада живе, што је знатно поправило услове у којима бораве, а на самом крају решили смо да их обрадујемо и делом грађевинског материјала неопходним за завршетак поткровља. Надамо се да ће Миличићи у месецима пред нама успети да сопственим снагама обезбеде остатак материјала и да ће, уз помоћ рођака, успети да заврше поткровље како би добили још пар спаваћих соба и како би деца имала свој кутак.

Породица, иначе, преживљава захваљујући надничењу оца Угљеше који често иде у шуму, па ће му трактор и око тога значити, повременом раду мајке Данијеле у оближњем ресторану и, сад већ, и труду старије деце. Држе и кокошке и по неколико крава и свиња.

За њих смо сазнали преко представника Културног центра Предраг Пеђа Леовац који су помогли и око организације првог СЗС догађаја на северу Црне ГореПикада из блока, на чему ћемо им увек бити захвални из свег срца.

Надамо се да ћемо и у будућем периоду бити активни у Пљевљима и прелепом окружењу овог града који, заиста, има душу – истакао је Стефан Јечменица, представник организације Срби за Србе.

Пљевљаци су дали и огроман допринос у одбрани православних светиња у Црној Гори, а управо фотографија са једне од епских пљеваљских литија је послужила као мотив на нашој Бранич мајици.

Позивамо све донаторе да наставе подршку нашој организацији!

Пикадо из блока у Пљевљима 2019.

Рачуни и потврде финансиране помоћи