18. октобра 2020.

Тројеручица услишила молитве малој Сари – подигнута прва СЗС задужбина у С. Македонији! (видео)

Пресвета Богородица Тројеручица услишила је молитве које су јој чиста срца упућивали Мајетићи из села Секирци у општини Долнени, недалеко од Прилепа. Нестала је она бојажљивост и несигурност у гласу којим нам је мала Сара Мајетић (10) пре нешто мање од годину дана, саопштила своје просте, детиње, а тако велике и у том тренутку недостижне и недосањане снове о једном малом купатилу и пар собица за себе, своју сестру Наталију (16) и браћу Гоцеа (9), Горана (9), Стефана (1) и родитеље Васета и Гордану. Сивило, туга и немаштина која нас је затекла у дому Мајетића приликом наше прве посете крајем прошле године, сада је деловала као давна прошлост и лош сан. Одмах до саме трошне куће која је пре много деценија изгубила битку са временом, али самим чудом и даље одолевала сили гравитације, издигла се као светионик нова снежно-бела кућа. Светионик наде за Мајетиће, који би требало да обасјава пут ка бољем животу превасходно најмлађих укућана.

Хвала вам, много сам сада срећна – рекла нам је мала Сара.
Услишене су и наше молитве, јер нешто што је доскора било незамисливо, постало је стварност. Донедавно, скоро да и није било активности Хуманитарне организације Срби за Србе на подручју Северне Македоније, а данас смо већ могли са поносом да уживамо и да се наслађујемо првом кућом која је подигнута из темеља на овим просторима. Мајетићи испред старе и нове куће Велики ветар у леђа целом пројекту дала је и наша и светски позната манекенка Неда Стојановић која је уз помоћ својих пријатеља прикупила 20.000 евра од укупно 33.266 евра колико је издвојила наша организација за овај пројекат, а затим и својим присуством на самом усељењу дала посебан печат целом догађају.

Заиста сам дирнута целом акцијом, тако да позивам све да се на месечном нивоу одрекну бар једне кафе за овакве акције, јер ове емоције које сам доживела приликом усељења породице Мајетић никада нећу заборавити. Драго ми је да сам постала део организације Срби за Србе и надам се да ћемо успети да усрећимо још много малишана, а породици Мајетић желим добро здравље и да уживају много година у свом новом дому – изјавила је Неда.
Занимљива је била одлука породице да чекају наш долазак и званичну церемонију усељења пре него што било ко други закорачи у нову кућу. Са друге стране заиста је била милина гледати како се најмлађи Мајетићи играју и раздрагано јуре кроз нову кућу, истражујући бројне просторије, а поврх свега, остајали су неодлучни у одабиру која ће од четири спаваће собе коме припасти. Зато није било неодлучности око тога који је кревет најбољи за скакање и превртање. Победу је однео велики кауч у једној од соба, док су кревети на спрат ипак били занимљивији за истраживање и позирање пред фото-апаратом. Мали Гоце и Горан радосно су рекли:

Кућа нам је много велика, па можемо да се играмо и јуримо кроз њу као саобраћајци.
Услови живота где су Мајетићи пре живели. Овај пројекат, који је обухватао изградњу куће величине 89м² и опремање исте најосновнијим покућством, изазвао је праву буру одушевљења у локалној заједници, па је овај скуп увеличан и присуством представника села, школе и локалне телевизије. Сви присутни заиста су делили неописиву радост како саме породице, тако и нас осталих, јер овај подухват нешто је несвакидашње што се десило и што је, можда, скинуло скраму заборава са српских срца многих знаних и незнаних људи са тог поднебља. Морамо истакнути и неуморне сараднике који су наше замисли преточили у дело, а снове Мајетића у стварност. То су пре свега г-дин Чедомир Марковић као главни извођач и координатор радова који нас је купио не само квалитетом спроведених радова, већ и својим гостопримством и великим срцем, бројни пријатељи из Куманова и Скопља који нису заборавили своје корене и сународнике и, наравно, представници Културно-информативног центра из Скопља СПОНА који су управо спона између свих нас и главни иницијатор наших активности на овим просторима. Такође, СПОНА је и издвојила 3.013 евра за ову акцију. Захвалност дугујемо и Србима у Кини који су овај пројекат подржали донацијом од 1.240 евра. Све је започело Сариним осмехом пуним наде пред иконом Пресвете Богородице, а тако се и завршило – уручењем иконе Пресвете Богородице Тројеручице, даром братства српске царске лавре манастира Хиландара, са молитвом и надом да породицу Мајетић сачува у здрављу и љубави, а нас остале одржи у саборности и јединству, како би још много малих Сара, Стефана, Горана осетило радост и топлину новог дома. Поглед на Прилеп
Рачуни и потврде финансиране помоћи

Повезане вести

Коментари