У посјети породици Лукић из Скугрића код Модриче

Након неколико година и велике акције помоћи породици Кузмановић, стигли смо поново у Модричу. Овај, пут код породице Лукић.

Насмијани и раздрагани најмлађи Лукићи, срдачно су нас дочекали у свом дому у мјесту Скугрић, крај Модриче. Kao прави домаћин, Госто (13) нас је упознао са својим сестрицама Јеленом (15), Радмилом (12), Свјетланом (7) и Тамаром (3). Родитељи Раденко и Јованка, не морају да брину. Дјеца су им лијепо васпитана и вриједна, желе да помогну око свега, а када у породици нико није запослен, свака помоћ и додатни пар руку значи пуно.


Радим у шуми, идем у наднице кад ко позове. Жена је морала да престане да ради, јер није имао ко да чува дјецу, тако да су нам ово једини приходи, поред дјечијег доплатка. Кућа није наша, добили смо је на коришћење, али не знамо још колико ћемо бити ту, јер се појављују насљедници који полажу право на кућу, па чекамо да видимо шта ће бити – испричао нам је Раденко.

Каква год да је ситуација са кућом, не могу пуно утицати на развој догађаја, а да живе и да раде морају свакодневно. Kонцентрисани су на борбу за школовање и васпитавање своје дјеце, па на све могуће начине покушавају да дођу до додатног динара.


Садимо башту мало за своје потребе и имамо једну краву коју смо добили од хуманитарне организације. Добро би нам дошао један већи пластеник, да можемо да обезбиједимо поврће и преко зиме. Знам да је Раденку велика жеља трактор, којим би и обављао послове у шуми, али и обрађивао запуштена имања и њиве којих овде има много – надовезала се мајка Јованка.

У тренутцима када се села празне брзином свјетлости, подршка младим породицама, које желе да остану на селу је од пресудног значаја. Дошли смо у ситуацију да млади људи ни у много комфорнијим условима живота по урбанијим мјестима, не желе да остану и ужурбано вребају сваку прилику да се отисну у иностранство.

Породице као што су Лукићи, морамо његовати и помоћи им на сваки могући начин да постану финансијски независни и да стану на своје ноге. Ово су посљедњи трзаји пред гашење живота на селима. Као организација, одавно смо препознали потребу да се подрже младе вишедјетне породице, као и породице које желе да остану на селу. Покрећемо још једну акцију у којој ћемо до краја године обезбедити породици Лукић пољопривредну механизацију и жељени пластеник!

Укључи се и подржи!