Велика акција Невесињаца за породицу Ивковић

„Народ је красан, разборит и поштен, пун светијех идеала, пун вјере у будућност, пун истрајности покрај свих невоља и злих година које га глађу, море. Откако сам боље упознао овај поштени, искрени, српски народ у Невесињу, ја сам се утјешио и вјерујем још у васкрс домовине.” – тако је говорио наш велики пјесник Алекса Шантића, а исти утисак смо и ми стекли у нашој дугочекиваној посјети Невесињу.

Хуманитарна организација Срби за Србе први пут је, послије дужег времена, али широка срца, посјетила породицу у овом дијелу Херцеговине. Угостила нас је петочлана породица Ивковић из насеља Шеховина код Невесиња. Отац Божидар (35) и мајка Зора (31) имају сина Уроша (8) те трогодишње близанце Филипа и Сару. Ивковићи тренутно живе у старијој, изнајмљеној кући, а са њима буде и Божидаров отац.

Приликом посјете наше волонтере изнeнaдили су снажни удари вјетра који се надвијају и ударај о кршевита брда на којима се понегдје још могао видјети снијег. Мађутим, мајка Зора испричала нам је да су они навикли на овакву климу, али да су зимус ипак сви спавали у једној просторији како би им било топлије јер нису могли ложити ватру због запушеног оџака.


Ма, лако је кад се здраво, полако. Бог ми је подарио здравље, срећу и моју дјецу – закључила је Зора мазећи своју Сару у наручју.

Зора и Божидар су незапослени. Не примају социјалну помоћ и дјечији доплатак. Ни у ближој поридици им није лагоднија ситуација, јер се Божидарова мајка, иако и сама болесна, брине о сину који је такође болестан. Посијали су нешто баште, имају двије краве и кокошке. Зора дане проводи бринући се о дјеци и око животиња, а Божидар некада са ујаком поправља аута. Привређујући на туђој земљи, годинама маштају о свом имању на којем ће моћи сијати и обрађивати земљу.


Већ дуго тражим земљиште. Трудим се да нађем адекватан плац, да се скућимо и оставимо нешто дјеци. Не бојим се рада, сам ћу обрађивати земљу – рекао нам је Божидар, а ми смо се стога одлучили помоћи његовој породици да обезбиједе ваљан плац и на тај начин им припомогнемо да стану на ноге.

Подсјетимо се, прије пет година у овом крају, Хуманитарна организација Срби за Србе доградила је спрат и подигла кров на кући петочлане породице Самарџија и на тај начин им пружила могућност да на јаким основама наставе градити бољи живот.

За мало времена, увјерили смо се да дух предака ратника заиста још живи у невесињом народу расијаном по херцеговачкој голети те не сумњамо да ће Невесиње бити на висини задатка. Значајно нас је обрадовао и охрабрио пријем и састанак који су нам уприличили волонтери из овог мјеста који већ увелико припремају хуманитарне догађаје. Уопште не сумњамо да ће се читаво Невесиње дићи на ноге и показати боребност, племенитост и постојаност јаку као камен којим газе и који их окружује!