Видовданска помоћ за 18 породица на Косову и Метохији

Након Божићне и Васкршње акције на Косову и Метохији, као и неколико других појединачних акција које смо спровели ове године, уследила је традиционална Видовданска акција у склопу које смо са 28.517 евра помогли 18 породица. До краја године планирамо још активности тако да ће ово, сада већ сигурно, бити рекордна година што се помоћи наше организације на Косову и Метохији тиче.

Као и при сваком нашем доласку на Косово и Метохију, поред породица, трудимо се да обиђемо што више светиња. Стога смо овог пута посетили манастире Драганац, Грачаницу, Високе Дечане, Пећку Патријаршију и Бањску.

Што се породица тиче, први обиђени били су Ивковићи из села Стража. Село Стража је једно од највећих српских села на Косову и Метохији и ту смо до сада помогли преко десет породица. Највећа акција свакако је била изградња куће за породицу Стојановић када смо и први пут довели воду у тај део села ископавши бунар дубок преко 60 метара. Породицу Ивковић чине Лазар (29), његова супруга Јелена (29), ћерка Анђела (4) и син Давид који је у тренутку наше посете имао само 2 месеца. Они живе заједно са Лазаревим оцем Иваном и мајком Милевом. Пошто смо их и раније помагали, овај пут обезбеђен је грађевински материјал за реновирање и уређење куће (до плоче), као и столарија. Укупна вредност помоћи је 2.001 евро.

Затим смо се упутили у село Зебинце где смо претходних година помогли четири породице. Сада смо обрадовали породицу Перић коју чине Милош (29), супруга Јована (28) и син Давид (3). Живе од једне плате и дечијег додатка. Перићи су започели доградњу куће, па смо их подржали набавком грађевинског материјала у вредности од 2.002 евра.

Следеће село које смо посетили зове се Бољевце. И ту смо раније помогли четири породице. Овог пута помоћ је добила породица Миленковић. Чине је Горан, Сунчица, њихова ћерка Ивана (15) и деда Стојан који је ушао у девету деценију живота. За ову породицу смо издвојили 1.200 евра што је утрошено на набавку грађевинског материјала за промену крова.

Стигли смо онда у Јасеновик, село које смо такође више пута посећивали и где смо помогли четири породице до сада. Пета породица су Миловановићи коју чине Драган, Живана и деца Јована (17), Никола (14), Александар (12) и Лука (6). Од примања имају минималац и дечији додатак. За ову породицу обезбеђена је развноврсна помоћ за завршетак куће у вредности од 1.546 евра. Купљени су материјал за изолацију, плочице за кухињу, ламинат за собу, електрични шпорет, сто и четири столице, два прозора и једна врата.

Пут нас даље води у Коретиште где смо помогли седму породицу до сада. Породицу Васић чине Славољуб, Наташа, Владимир (7) и Јована (5). Живе од једне плате од 22.000 динара и дечијег додатка од 5.000 динара. За 1.201 евро узета им је изолација за објекат који дограђују.

У селу Сушица, где смо до сада помогли три породице, обезбедили смо помоћ за породицу Талић коју чине Батица, Соња, Катарина (15), Оливера (14) и Владимир (10). Батица ради у ЕПС-у за 30.000 динара. Пре три године започели су изградњу куће јер сада станују као подстанари и плаћају кирију 100 евра месечно, али нису успели да је заврше због финансијске ситуације. Наша организација им је помогла набавком грађевинског материјала за купатило и кухињу и унутрашњих врата у укупној вредности од 1.505 евра.

Следећа станица било је село Нови Бадовац које је у последње време постала незаобилазна дестинација при свакој нашој акцији јер смо до сада помогли десетак породица из тог села. Породицу Трајковић чине самохрана мајка Јелена и деца Стефан (14) и Петар (12). Синови су најбољи ђаци, а отац им је трагично настрадао пре неколико година. Иако имају једну солидну плату, свесни колико је тешко бити самохрани родитељ, решили смо да им помогнемо око замене столарије за шта смо издвојили 1.200 евра.

У истом селу смо обишли породицу коју чине Наташа Велић, Драган Ђокић и њихове ћерке Николина (7) и Драгана (2). Живе од соијалне помоћи и дечијег додатка. Имају доста проблема са влагом која утиче на намештај и кухињу, а купатило им је ван функције. Њима смо обезбедили изолацију за таван, замрзивач, француски кревет, кревет, регал и врата у вредности од 1.500 евра.

Такође у Новом Бадовцу били смо код породице Михајловић коју чине Василије, Јулија, Марија (11) и Матеја (5). За њих је обезбеђена столарија у вредности од  1.190 евра.

Следеће село у које смо отишли је Ливађе где смо помогли породици Максимовић што је друга породица из тог села да је помажемо. Породицу чине Бојан, Бранка, Теодора (16), Миљан (14) и Филип (7). Од сигурних примања имају минималац од 11.900 динара, а отац се бави аутомеханичарским послом и има приватну радионицу. Зато смо му за 2.001 евра обезбедили неопходан аутомеханичарски алат (дизалица – 3.5 t, компресор, дизалица за мењач – 0.5 t, сет гедора, сет кључева итд.). Надамо се да ће им ова помоћ олакшати да обезбеде додатне приходе и да ће у потпуности стати на ноге.

У селу Сушица смо помогли породици Стевић јер је пар недеља пре наше посете настрадао домаћин у саобраћајној несрећи, а пар месеци раније је преминуо и његов отац. Трагедија која је задесила ову породицу је просто захтевала хитну реакцију, па смо им зато узели за 3.304 евра столарију, ламинат и материјал за реновирање купатила и кухиње, док у им наши сарадници из Добротворне организације Епархије рашко-призренске Мајка девет Југовића однели намирнице. Породицу сада чине мајка Катарина, ћерке Исидора (9), Теодора (5) и син Теодор (2), а живе са баком Виолетом и стричевима од деце Мирославом и Лазаром.  Од примања имају само бакину плату и дечији додатак, а обрађују и 8 хектара земље и имају две краве.

Што се тиче севера Косова и Метохије, у овој акцији смо помогли породицу Радовановић из Косовске Митровице коју чине млади брачни пар Југослав (22), Марија (18), њихова ћерка Лена (2) и син Јаков (2 месеца). Лени су морали да оперишу крајнике и уши. Живе у малом стану са старим стварима, а од примања имају само породичну пензију од 10.000 динара. Помогли смо их набавком једног кревета, једног ормара, замрзивача и електричног шпорета у укупној вредности од 860 евра.

Прва породица коју смо помогли у Метохији била је породица Поповић из Велике Хоче. Породицу чине отац Жикица, мајка Љуљета и њихово двоје деце Марко (5) и Марија (4). Породицу Поповић помогли смо са ве-це шољом, керамиком, бојлером, лавабоом, двоја врата и три прозора. Укупна вредност помоћи износи 1.507 евра.

Друга продица из Велике Хоче коју смо посетили и помогли била је породица Столић. Породицу Столић чине три генерације – деда Богољуб, бака Ковиљка, отац Саша, мајка Ивана и деца – Александар (17) и Данијел (13). Породици смо обезбедили двоја врата и девет прозора. Укупна вредност помоћи износи 1.500 евра.

Следећа станица био је Ораховац где смо помогли две породице. Прва помогнута породица била је породица Матић коју чине Предраг, Виолета и њихово троје деце – Никола (20), Тимотеј (18) и Валентин (11). За Матиће смо обезбедили: електрични шпорет, четири кауча, плакар, радни део, веш машину и дванаест столица. Укупна вредност помоћи износи 1.500 евра.

Друга помогнута породица у Ораховцу такође је била породица Матић. Ову породицу чине Живко и Гордана и њихово троје деце – Тамара (27), Наталија (24), Марко (20). Породици Матић смо уручили два тепиха, стазу, патоснице, комоду, шпорет, пећ-камин, замрзивач, кауч, сто, дванаест столица и сточић. Укупна вредност помоћи износи 1.500 евра.

Последње место које смо посетили у Метохији био је Гораждевац. Прва породица коју смо помогли је породица Дашић. Деда Милан, бака Бранкица, отац Милош, мајка Марина и њихова ћерка Јулијана (9). Милош ради повремено у манастиру, док супруга ради као чистачица. Породици смо ископали бунар, обезбедили шлепер песка, материјал за пластеник 10х4 m и косилицу за фрезу. Укупна вредност помоћи износи 1.500 евра.

Последња породица коју смо посетили у овој акцији била је породица Јововић из Гораждевца. Бака Миљана, отац Синиша, мајка Биљана и њихово четворо деце – Марија (15), Ива (13), Миона (7) и Тадија (1). Породици смо обезбедили грађу и цреп за кров, два прозора и балконска врата. Укупна вредност помоћи износи 1.500 евра.

Захваљујемо се и овог пута Епархијској добротворној организацији Мајка девет Југовића и манастиру Високи Дечани на логистичкој подршци у реализацији ове акције.

Рачуни и потврде финансиране помоћи