Завршена велика акција помоћи у Републици Српској – Драгојевићи из Дервенте у новој кући дочекали празнике! (видео)

Хуманитарна организација Срби за Србе је 2020. године, у хладној и трошној бараци којој прокишњава кров, а зидови се расипају, затекла шестеро малишана и њихову самохрану мајку Жељану Драгојевић (32).

У yлици Жељезничка број 1 у Дервенти, недалеко од модерног хипермаркета и магистралног пута, у прастарој бараци у којој су се некад одмарале машиновође и радници, своје гнијездо свили су малишани: Ана-Марија (15), Данијела (13), Кристина (12), Жељко (10), Кристијан (8) и Дражан (4).

Иако смо се одмах увјерили у нехумане услове у којима живи ова дивна породица, одлучи смо да нема мјеста и времена за кукање или сажаљење већ смо засукали рукаве и покренули једну од већих акција у Републици Српској: „ПОЗИВ ПО ПОЗИВ, ЦИГЛУ ПО ЦИГЛУˮ – позивом на број 17763 градимо кућу за шесторо малих Драгојевића из Дервенте! и због тога ћемо извјештај ове акције писати корак по корак.

Наиме, у току 2020. године успјели смо да реализујемо први дио помоћи,  а то је било обезбјеђивање адекватног плаца за изградњу куће у Дервенти. Плац смо купили уз несебичну помоћ Општине Дервента у Новом насељу, а вриједност плаца износила је 4.329,00 КМ. Овим је прва и велика препрека у нашој мисији била ријешена.

Затим смо кренули даље до дијела који је захтијевао највише времена. Читаву 2021. годину провели смо ријешавајући планску, пројектну и инвестициону документацију. То је изузетно сложен и захтијеван процес. Али, жељом, упорношћу и засуканих рукава, локацијски услови, уређење грађевинског земљишта, дозволе и све што је потребно да би изградња кучће почела, успјели смо обезбиједити! Вриједност овог дијела акције износила је 5.514,12 КМ.

Иако је пандемија вируса корона успорила радове, ипак смо Драгојевићима успјели изградити нови дом! Основа куће је девет пута девет метара. Опремили смо комплетно приземље, а урађено је и поткровље које нисмо уредили до краја и које је остављено у „грубој фази”, са могућношћу да се у будућности заврши и усели.

Приземље смо опремили намјештајем и то: сто, седам столица, кухиња, угаона гарнитура, четири ормара, два кревета на спрат, два кревета самца,  два радна стола и две столице, бијелом техником: електрични шпорет и веш машина, а у кућу је уведено и централно гријање.

Вриједност радова, односно помоћи у току 2022. године је износила: 158.377,29 КМ.

На дан наше посјете, дјевојчице АнаМарија, Данијела и Кристина од радости су цијели дан кроз кућу играле коло, а радост нису скривала ни њихова браћа Жељко, Кристијан и Дражан. Како кажу, сада имају своје нове и топле собе као и боље услове за учење, а и другари су им већ најавили посјету.

Мајка Жељана није скидала осмијех са лица јер она и њена дјеца коначно имају свој дом, своје уточиште, топлу кућу и оазу мира.

Дочекујемо празнике у својој кући. Живјели смо у неусловном објекту, а сада моја дјеца имају своје собе, етажно гријање, нема више влаге ни буђи на зидовима. Све је ново и лијепо, онако како се само пожељети можерекла је Жељана.

Хуманитарна организација Срби за Србе жели да се захвали свим донаторима те армији хуманитараца широм свијета због којих смо ову причу изгурали до краја. Такође, захвалност дугујемо и граду Дервента, Центру за социјални рад из Девренте, али и бројним привредницима и становницима Дервенте и Републике Српске који су се несебично укључили у ову акцију и дали допринос у изградњи куће.

Заједно смо подигли још једну задужбину на шта сви треба да будемо поносни – хвала свима и идемо даље! Још много породица попут Драгојевића сања снове о новом и топлом дому.

Рачуни и потврде финансиране помоћи