„Библиотеком из блока” обележена годишњица бомбардовања НБС-а

Дана,  6. априла у Љубљани, Крању и Копру, поводом седамдесет осам година од бомбардовања Народне библиотеке Србије у сарадњи са Српско-словеначким културним клубом, организована је прва Библиотека из блока.

У овој специфичној акцији организоване су продаје књига и прикупљање добровољних прилога на неколико локација у Љубљани, Крању и Копру. У знак сећања на овај трагични догађај, Српско-словеначки културни клуб одрекао се 50% пазара од продатих књига тога дана,  па је укупно сакупљено 100 евра за помоћ многочланим породицама широм Балкана.

Хуманитарни догађаји наше организације у Словенији постају све бројнији. Након првог Пикада из блока у Љубљани, хуманитарног дружења уз палачинке у Парохијском дому цркве Светих Ћирила и Методија, пројекције филма „Ви идите – ја нећу” која је такође била у Љубљани и првог Пикада из блока у Крању још једном су пријатељи и волонтери Хуманитарне организације Срби за Србе у Словенији организовали догађај у склопу пројекта „Тројка из блока”!

Овог пута, повод је један од најтрагичнијих догађаја у нашој историји. Шестог априла 1941. године тадашњи Трећи рајх отпочео је своју агресију на Краљевицну СХС, а међу првим метама нашла се и једна од најстаријих културних институција у Европи, српска Народна библиотека. Последице разарања Народне библиотеке Србије биле су несагледиве – у пожару је изгорео фонд библиотеке од око 350.000 књига.

Библиотека је имала и збирке турских рукописа, старих штампаних књига од 15. до 17. века, старих карата, гравира, слика, новина.  Осим тога, у њој су биле сабране све књиге штампане у Србији од 1832. године (година оснивања Народне библиотеке Србије), као и оне штампане у суседним земљама, али и комплетне библиотеке Вука Стефановића Караџића, Лукијана Мушицког, Ђуре Даничића и других.

Овај својеврсни „културоцид“ подстакао је волонтере и пријатеље наше организације, да једном оваквом акцијом, која поред неговања културе сећања и обележавања важних датума у српској историји, има за циљ и да подигне ниво свести о значају читања књига код младих Срба и Српкиња, који на жалост, по најновијим истраживањима све мање читају књиге.Захваљујемо се свима који су се одазвали овој акцији, обележивши заједно са нама један трагичан догађај из наше прошлости. Посебно се захваљујемо Српско-словеначком културном клубу на сарадњи и логистичкој подршци у организовању прве Библиотеке из блока.