Испоручена помоћ за шест породица на североистоку Црне Горе – нова акција ХО Срби за Србе

У складу са планом интезивирања својих активности на подручју Црне Горе, Хуманитарна организација Срби за Србе спровела је још једну у низу акција. Овог пута, испоручена је вредна помоћ за шест породица на подручју општина Плав и Беране. Највећу помоћ добила је породица Јокић из Велике код Плава за коју је објављен посебан извештај.

Породицу Петровић из Машнице код Плава чине Илија, Тања, Кристина (16), Ксенија (14), Анастасија (13), Исидора (11) и Сара (9). Наша организација обезбедила им је помоћ у виду столарије, електроматеријала и грађевинског материјала за кров, као и за санацију, уређење и доградњу куће у вредности од 10.109 евра. Вредни Илија, ког смо затекли у раду око косачице, поручио нам је:


Високо ви фала за све ово. Ја сам вазда за тробојку, ка што сам вазда био. Не бих мењао нашу заставу ни за шта!

Више мудрих изјава речитог и пркосног Илије и више информација о овој честитој породици могу се наћи на нашем сајту у причи под насловом „Упркос немаштини, Петровићи се не одричу своје вере и поручују да је црква њихова кућа!


Породицу Лалевић из Горње Ржанице код Плава чине Војислав, Љиљана, Анђелка (17), Снежана (15), Бошко (14), Сенка (13), Николина (11) и Иван (8). Наша организација обезбедила им је грађевински материјал за кров у вредности од 3.278 евра. Првобитно је било планирано да обезбедимо већу помоћ за ову породицу, али за промену плана постарала се организација Чојство из Берана која је у међувремену породици реновирала и опремила кућу. Отац Војислав, који је, услед последица од рата и бомбардовања, временом психички попустио са живцима и налази се под терапијама, обратио нам се речима:


Ја сам презадовољан, све је много другачије него кад сте били први пут!

Више података о овој породици, у којој је терет бриге о деци и целом домаћинству пао на мајку Љиљану, може се пронаћи у причи: „Сузе су ми кренуле кад сте звали” – у посети породици Лалевић код Плава
Породицу Спалевић из Берана чине Славко, Радмила, Анастасија (17), Воин (14), Ивана (14), Ђорђије (12), Душица (8), Миломир (7) и Сара (4). Наша организација обезбедила им је грађевински материјал за подове и уређење зидова у две спаваће собе и ходнику, столарију за један спрат куће, пећ за грејање, три кревета на спрат и брачни кревет са душецима у вредности од 5.228 евра. Мајка Радмила, иначе протерана из Книна, дочекала нас је уз питу зељаницу и лубеницу, поручивши:


Спасили сте нам породицу и испунили све наше жеље. Каква је еуфорија завладала кад сте потврдили да ћете нам помоћи, ја вам не могу описати. Бескрајно хвала што сте нам променили живот и нека вас Бог награди за сва ваша добра дела!

Радмила је и верни пратилац наше Фејсбук странице, па нам је пренела да је осетљива на све приче које објавимо. Отац Славко је, такође, прегурао свашта преко својих леђа – од учешћа у одбрамбеном рату на Косову и Метохији где је чувао једног од српских генерала, до пада са 14 метара пре седам година. То га не спречава да ради шта год стигне како би деци обезбедили основно јер, како каже, „нисмо ми нерадници који леже до 12 сати, да је тако не бисмо вас ни звали.” Његове речи потврђују и бројни вртови око куће.Спалевићи су, у знак захвалности, решили да нам дарују и прелепу слику с мотивом Светог Николе, рад уметника и њиховог пријатеља Ђорђија Вујичића, а ми смо обећали да ћемо у извештају поменути и највећу жељу осмогодишње Душице – да има базен.Више информација о овој породици може се прочитати у причи под називом „У дому породице Спалевић из Берана свакодневно се спрема по 27 оброка!Породицу Малевић из Горње Будимље код Берана чине Вуксан, Биљана, Габријела (10), Данијел (9), Мариела (8), Крсто (7), Вук (5), Лукас (2), Каталеа (1) и Стела (беба). Наша организација обезбедила им је грађевински материјал за завршетак куће, систем за грејање и кухињске елементе у вредности од 9.031 евро. С обзиром да смо им крајем 2020. године купили и материјал за 1.503 евра, укупна вредност помоћи за ову породицу износи 10.534 евра. Малевићи су нам, из захвалности, припремили једну песму под називом „Дивни људи, Срби за Србе”:


Ова песма је наш мали знак пажње којим смо желели да дочарамо колико нам значи ваша подршка, а пет црвених и пет плавих срца представљају женске и мушке чланове наше многобројне породице!

Надамо се да ће Малевићи успети ускоро да заврше своју кућу, а више информације о њима може се наћи у извештају „Срби за Србе у Беранама – помозимо породици Малевић са осморо деце! Посебну захвалност дугујемо и Србима из Кине који су за ову породицу обезбиједили 1.600 евра.


Породицу Кораћ из Штитара код Берана чине деда Милисав, баба Слађана, њихове ћерке Маријана (24), Тамара (19) и син Рајко (17), а имају још једну ћерку која је удата. Маријана и Тамара самохране су мајке, њихова деца су Леа (6) и Николија (1). Наша организација се одазвала позиву Епархије будимљанско-никшићке и породици обезбедила трактор, плуг и косачицу у вредности од 6.250 евра.


Пуно ће нам значити ова помоћ јер ћу сада моћи сам да зарадим за материјал и друге ствари, што до сада нисам успевао због кредита који имамо. Нисам очекивао много, али изненадили сте нас. Хвала!

Кораћи су изградили кућу пре пет година, али је она изгорела у пожару почетком прошле године. Више о свему томе може се наћи у причи: „Овце волим, а од краве имамо варенику” – сазнајте за шта се определила мала Леа Кораћ код Берана

Ово је само део породица које помажемо у Црној Гори у току 2021. године која је, што се помоћи тиче, већ рекордна. Настављамо даље с нашим активностима, па позивамо све добре људе да се прикључе великој армији од скоро 50.000 СЗС донатора!

 

Рачуни и потврде финансиране помоћи