По 12. пут за Божић код сународника из Крајине!

Божићна акција помоћи нашем народу, широм земаља које настањују, већ више од 15 година одвија се без прекида. Kонкретно, када су Срби из Крајине у питању, од 2009. године Хуманитарна организација Срби за Србе пружа подршку опстанку и останку, а прву Божићну акцију реализовали смо 2012. године. Toком година, растао је и број породица које су помогнуте, а и сама помоћ је много конкретнија, тако да те давне 2012. године, помогнуте су 4 породице са укупно 2.370 евра, док је ове последње 2023. године за Божић помоћ стигла у домове 17 породица, а укупна вредност акције износи 50.715 евра.

Потрудили смо се да акцију спроведемо на читавој територији некадашње Крајине, тако да нас је пут водио од Далмације, преко Кордуна до Баније и Западне Славоније, а потом и до Источне Славоније и Западног Срема.

Прва породица са којом смо и започели обилазак породица у овогодишњој Божићној акцији била је породица Вуковић из места Цетина. У прелепом крајoлику, недалеко од извора реке Цетине у засеоку Вуковићи, затичемо оца Николу, који иначе ради у оближњем каменолому и мајку Данијелу. Недавно су добили и ћеркицу Петру (1), а у кући са њима још живе и Николини родитељи. Зиме у Далмацији знају да буду сурове кад почне да дува бура, па је стога обезбеђена помоћ овој породици у виду материјала неопходног за увођење централног грејања. Донирали смо им шпорет на чврсто гориво, радијаторе, цеви, колена, пумпу, Т-комаде и сав остали материјал који је неопходан. Уз захвалност за донацију, обећали су да ће до следеће зиме уградити донирани материјал, а укупна вреднос донације је 4.500 евра.

Недалеко од прве породице, на само двадесетак минута вожње налази се друга породица коју смо посетили истог дана. У месту Орлић, општина Бискупија, живи породица Липовина. Отац Јовица, са супругом Бојаном и ћерком Хеленом (5) као донацију од наше организације добио је два соларна панела, бојлер и остале неопходне компоненте за систем загревања воде. Услед поскупљења, која у задњих пар година погађају све нас, овим системом загревања воде, домаћин верује да ће значајну уштеду остварити како за грејање током зимских дана, тако и у току целе године јер неће морати да загрева воду у бојлеру. Вредност помоћи за ову породицу је 2.400 евра.

Након Орлића одлазимо у Книн код породице Милак. Њих смо већ једном приликом помогли 2019. године, када смо им обезбедили ПВЦ столарију.  Овај пут смо замољени, да им помогнемо да реше огромне проблеме које имају са влагом у целој кући и због чега су деца почела да се све чешће разбољевају. Донирали смо им прекопотребни материјал за фасаду. Подсећамо, породицу чине родитељи Борислав и Ненада и деца Лука (14), Лана (11), Ема (7) и Никола (4). Вредност стиропора, боје, мрежице, лепка и осталог материјала који је неопходан да породица Милак доврши радове је 3.500 евра.

У Книну смо посетили и Бошка и Александру Рашковић. Након петнаест година, напокон ће решити стамбено питање пошто су добили стан у самом граду са правом откупа. Стан се налази на последњем спрату зграде и пружа се прелеп поглед ка остатку града и околини, а из дечије собе где ће боравити њихове кћеркице Тиа (6) и Хана (2) поглед се пружа све до Голубића. Пошто им је сада најнеопходније било помоћи да се стан среди и опреми, како би се што пре уселили, ми смо допринели донацијом у виду трпезаријског стола са четири столице, брачним креветом, клизним ормаром и још неким ситницама за купатило, свеукупно донација за ову породицу је износила 1.900 евра.

Посете првог дана завршавамо у околини Скрадина. Прво у засеоку Грачац посећујемо Славицу Братић, чији се супруг Зоран Павасовић недавно упокојио, тако да је мали Давид (8) остао сам са мајком. Дечаку смо купили радни сто и столицу да може вредно да учи, а поред тога смо им донирали и кухињу, трпезаријски сто са четри столице, ормар, кауч, фрижидер, и комбиновани шпорет. Вредност обезбеђеног покућства је 2.000 евра.

Последња породица коју смо посетили и помогли првог дана је породица Горана Лалића из села Горице код Скрадина, који вредно ради у Шибенику на разним градилиштима. Са супругом Иваном, која већ има једну ћеркицу из првог брака, има бебу Милицу (1) и очекују још једну принову крајем априла. Њима смо донирали кревет, ормар, веш машину, моторну тестеру-Штиловку и разне хигијенске потрепштине за маму и бебу за преостали износ. Укупна вредност помоћи за породицу Лалић је 2.200 евра.

Другог дана посета у Далмацији, обишли смо још неколико породица које смо у склопу Божићне акције помогли. Прво смо посетили породицу Каран која живи у околини Бенковца, тачније у Горњем Церању. Душан и Мартина имају петоро деце, Дарију (9), Марту (7), Луцију (5), Петра (2) и Софију (1). Душан ради и бори се да опстане на вековном огњишту, а са својом породицом се 2007. године вратио у Горње Церање из Србије и ради тренутно у фабрици за прераду рибе. Душан је иначе имао тешку саобраћајну несрећу, од које се још увек опоравља и због чега и даље има одређених физичких проблема. Мартина и поред многобројних обавеза око деце, али и проблема које има са кичмом, кад год има слободног времена одлази и помаже старима. Тренутно живе у делу породичне куће и надају се да ће у неком тренутку успети да прошире животни простор, а Хуманитарна организација Срби за Србе је овој породици уручила донацију у укупној вредности од 3.650 евра, како би могли да опреме просторије у којима тренутно бораве. Деца су се много обрадовала новим креветима на спрат и радном столу и у знак захвалности нам уручили неколико лепих цртежа, а поред два кревета на спрат и радног стола који су завршили у дечијој соби, надамо се да ће Мартини много лакше бити да спрема храну за своје најмилије пошто смо им донирали и комплетну кухињу са свим елементима беле технике, уградним шпретом и плочом, машином за судове и фрижидером.

У засеоку Вукаси код Горњег Карина помогли смо породицу Зорана Вукаса. Он живи са супругом Моником и ћерком Ањом (4). Њих смо исто обрадовали са покућством као и претходну породицу. Нова кухиња, аспиратор, фрижидер, трпезаријски сто са шест столица, кревет са душеком, ормар и два ноћна сточића укупне вредности 3.465 евра.

Обилазак породица и испоруку помоћи нашем народу у Далмацији завршавамо у Бискупији код породице Милић. Јовица и Влатка имају три кћерке, Анастасију (8), Јелену (3) и Јовану (1). Њима смо донирали половни трактор ИМТ-549 који је коштао 3.500 евра. Интересантно је да смо већ ову породицу помагали пре неколико година, тачније Јовициног брата Младена,коме смо донирали дизалицу за ауто радионицу коју поседује у склопу домаћинства у ком оба брата живе са својим породицама.

Сваки пут када обилазимо породице на простору Далмације искористимо прилику и мало времена одвојимо да посетимо неке од наших светиња. Манастир Крка који је смештен уз саму реку Крку, задужбина је принцезе Јелене из 14. века, сестре цара Душана силног и овај пут нам се нашао као незаобилазна дестинација и на жалост једина коју смо у згуснутом распореду успели да посетимо.

Захваљујемо се пуно и домаћинима, породици Бјелановић, који нас сваки пут дочекају и угосте са пуно љубави. Драго нам је да видимо да својим радом у коме учествују сви чланови домаћинства, успевају да опстану на свом огњишту. Посла има на претек. Поседују доста стоке, посебно крава, а овај пут смо са најмлађим члановима породице Бјелановић, Саром и Илијом ишли да обиђемо магарце, да помуземо магарице и да их изведемо на пашу. Имали смо и прилику да пробамо то чувено магареће млеко, за које кажу да је изузетно лековито.

Након Далмације лагано се селимо ка северу и посећујемо породице на Кордуну. Искористили смо и прилику да направимо кратку паузу и посетимо светски позната Плитвичка језера и уверимо се у један мали део ових природних лепота које посећују милиони туриста на годишњем нивоу. Одмах нам је било јасно шта привлачи толико знатижељних људи. Нестварна природа, мноштво слапова и водопада краси овај национални парк.

У селу Басара до кога води шумски пут затекли смо самохраног оца Ђуру Миљковића и ћерку Драгану (4). Ђурина супруга и Драганина мајка их је напустила пре пар година. Са њима живе и Ђурини родитељи, које смо затекли како враћају овце са испаше. Мала Драгана каже да помаже око оваца и свега што треба. Нема друштва у селу ни у околини па онда све време покушава да буде од користи тати Ђури као и баби и ђеду. Обрадовала се највише нашем доласку и искористила је прилику да се игра са неким новим „другарима и другарицама“. Отац Ђуро који је избеглиштво провео у околини Руме, сада на својем огњишту на самој граници Хрватске и БиХ преживљава продајом оваца, пољопривредом и грађевином коју повремено ради кад има посла. Да би му олакшали посао око стоке и пољоприведе, донирали смо му приколицу за растурање ђубрива као и један кардан за приколицу. Укупна вредност помоћи породици Миљковић износи 2.200 евра, док је нешто мало новца преко додао и сам отац.

Друга породица на Кордуну коју смо помогли и обишли, налазила се у Сјеничаку Ласињском. Породица Зорана Јураса је добила донацију у виду ПВЦ столарије. Зоран са супругом Милицом има троје деце, Миљану (11), Милана (9) и Марка (1). Вредност столарије за кућу износи 2.000 евра.

У повратку ка Београду, трећег дана ове Божићне акције, пут нас води преко Баније и Западне Славоније где смо посетили још три породице. Прво у Утолици покрај Хрватске Костајнице посећујемо породицу Рак. Душко и Горана одлучили су да се врате са својом децом Анђелом (11) и Јулијом (5) из иностранства пре три године. Посадили су лешнике, држе пчеле и генерално труде се да оживе своје имање и да остваре нешто додатних прихода. Њих смо помогли набавком рото косачице за трактор, а за преостали износ новца купили смо и нешто мало слаткиша за најмлађе. Вредност обезбеђене донације за породицу Рак је 1.450 евра.

Наредне две породице које смо посетили и помогли у овој акцији налазе се у месту Рајић код Новске у Западној Славонији. Куће фамилија Вујић и Микић налазе се на 20м једна од друге. Они су кумови и у ова два домаћинства има укупно деветоро деце. Прво смо посетили Вујиће. Отац Перо и мајка Драгана имају шесторо деце: Александру (14), Марка (10), Петра (9), Јелену (6), Далибора (3) и Дамијана (1). Отац ради у шуми са дрвима и бави се пољопривредом. Овој породици донирали смо таруп, прикључак за трактор уз помоћ ког се лако сече мање дрвеће и крчи, а уз то обезбедили смо им кухињске елементе, фрижидер и шпорет на плин. Укупно за породицу Вујић смо издвојили 2.550 евра.

Потом прелазимо код Микића у домаћинство где нас дочекују Бране и Милена, а ту су били и намлађи чланови, Андреа (15), Лука (9 и Маја (8). Скоро су се доселили овде из једној забаченог села у брдима. Циљ им је да се скуће, тако да им је најзначајније било обезбедити неопходни материјал и намештај како би убрзали сређивање куће. Стога смо одлучили да им донирамо угаону гарнитуру, кухињу, плочице, ламинат, четири ролетне са комарницима како би могли да замраче страну куће која је до главног пута. Укупна вредност помоћи породици Микић износи 3.300 евра.

Пар дана касније, обишли смо и преостале три породице које се налазе у близини Вуковара, а које су биле обухваћене у овој Божићној акцији. У Боботи која спада под Источну Славонију прво посећујемо породицу Илић. Отац Ђорђе који повремено ради у Немачкој и супруга Драгана недавно су купили кућу и сређују је колико могу, мало по мало. С обзиром да имају шесторо деце није им лако да све одједном среде, јер поред редовних трошкова са шесторо деце не може се лако одвојити неки већи новац за адаптацију куће. Најхитније им је било да се санира кров, да би се решио проблем са влагом у собама на горњем спрату. Од три собе једну никако не могу да користе, а у остале две ако се не санира проблем ускоро, неће бити могуће да се борави, што највише утиче на здравље деце. Ми смо обезбедили сав материјал који је неопходан да се замени кров, а радове ће одрадити породица са пријатељима, тако да ће Дајана (16), Дејана (14), Алексеј (13), Александра (11), Анастасија (4) и Василије (2) имати сигуран кров над главом чим се заврше радови. Вредност грађе за кров и црепа износи 4.889 евра.

У Трпињи смо прво посетили породицу Вујић. Жељко Вујић са супругом Аном има троје деце: Жељану (17), Луку (14) и Александру (11). Најпрече је било да им се помогне око замене спољашње столарије на кући. Дотрајало, дува на све стране и тешко је загрејати кућу кад нису добри прозори како сами кажу, па смо се потрудили да тако више не буде. Обезбеђена је нова ПВЦ столарија, у склопу које су испоручена три двокрилна прозора, два трокрилна прозора, као и улазна врата. Вредност укупне помоћи, столарије са уградњом је 4.200 евра.

Овогодишњу Божићну акцију завршавамо такође у Трпињи код породице Јелић. Горана је самохрана мајка, из два брака има двоје деце, Анђелу (11) и Петру (6). До скоро је живела са братом и његовом породицом, али је одлучила да изнајми кућу и са својом децом се пресели недалеко одатле. Покућство је било најпрече да се купи, како би успели да се уселе у изнајмљену кућу што пре. Помогли смо их набавком угаоне гарнитуре, брачног кревета, ормара, регала, клуб стола, шпорета, веш машине и фрижидера, а пошто је преостало нешто новца од суме која је била намењена за ову породицу, Горана је узела и кухињску вагу и миксер тако да ће без проблема моћи често да прави колаче Анђели и Петри. Сума која је била неопходна да се све ово обезбеди породици Јелић је 3.000 евра.

Уз захвалност свима, који пре свега имају поверења у дугогодишњи рад Хуманитарне организације Срби за Србе и одвајају средства кроз новчане донације за помоћ нашем народу на простору Крајине, захвалност дугујемо и свештенству СПЦ и појединцима који неуморно и са доста пажње и љубави помажу да спроведемо наше акције у дело. Много је недаћа задесило Србе из Крајине, од рата, избеглиштва, повратка на огњишта и борбе за опстанак у махом опустелим крајевима где је слаба шанса да се остваре неки сигурни приходи и стално запослење, па све до природних непогода које су пре неколико година погодиле Банију, али и континуираних исељавања на запад у потрази за бољим животом. Стога је на нама обавеза да наставимо са пружањем подршке овим људима, који знају да нису сами, и да се надамо да ћемо из године у годину успевати да повећавамо обим саме помоћи, а самим тим и да увећавамо број помогнутих породица.

  

Рачуни и потврде финансиране помоћи

Тренутно стање
Последња промена: 9. јун 2024.
14.451.919 РСД
24.284 USD
10.684 CAD
41.203 EUR
10.640 EUR
147.786 SEK
66.739 NOK
Прикупљено од 2006.год:
15.532.402
Помогнутих породица:
3.300
Помогнуте деце:
16.000
Циљ за 2024.годину:
3.500.000 EUR

Прикупљено у току 2024.год: 1.434.905 € од 3.500.000 € (41%)

СМС на 7763 (200 дин.)
Динарски рачун
: 160-279491-71

 • Прикупљено у 2024.години: 39.051.966 дин.
 • Прикупљено од 2007. године: 596.283.785 дин.

Позови 17763 (3 КМ)
КМ
: 5620128130024158

 • Прикупљено у 2024.години: 130.769 КМ
 • Прикупљено од 2010. године: 3.261.530 КМ

Текући рачун: 510-91548-03

 • Прикупљено у 2024.години: 6.131 €
 • Прикупљено од 2015. године: 408.351 €

Check payable to: Serbs for Serbs
PO Box 34206, Chicago, IL 60634

 • Прикупљено у 2024.години: $ 74.954 USD
 • Прикупљено од 2010. године: $ 2.368.510 USD

Cheque payable to: Serbs for Serbs Canada
635 The Queensway, LL, Toronto, ON M8Y 1K6
Interac E-transfer to
donate@serbsforserbs.ca

 • Прикупљено у 2024.години: $ 85.458 CAD
 • Прикупљено од 2015. године: $ 1.310.355 CAD

BSB: 032-278
Account No: 878615
Customer: Serbs for Serbs Inc.

 • Прикупљено у 2024.години: $ 37.655 AUD
 • Прикупљено од 2022. године: $ 211.439 AUD

Пошаљи SZS на број 81190 (2,99 €)
IBAN
: DE97760695590002751992
Customer: Serben für Serben e. V.

 • Прикупљено у 2024.години: 56.604 €
 • Прикупљено од 2014. године: 842.209 €

Позив на број: 0901 300 201 (3 €)
IBAN
: AT973200000010364339
SWIFT/BIC: RLNWATWW
Customer: Org. f. hum. Hilfe – Srbi za Srbe

 • Прикупљено у 2024.години: 77.532 €
 • Прикупљено од 2011. године: 2.497.379 €

Пошаљи “SZS 30″ на 488 (од 1-99 CHF)
Konto
: 61-335679-5
IBAN: CH57 0900 0000 6133 5679 5
SWIFT: POFICHBEXXX
Customer: Org. f. hum. Hilfe Srbi za Srbe Swiss

 • Прикупљено у 2024.години: 22.699 CHF
 • Прикупљено од 2011. године: 844.612 CHF

VIPPS: 104414
DNB Bank
: 1503 83 80483

 • Прикупљено у 2024.години: 100.373 NOK
 • Прикупљено од 2016. године: 1.738.093 NOK