Породица Лујанов усељена у нову кућу (видео)

Чланови, волонтери и донатори Хуманитарне организације Срби за Србе посетили су 27. децембра осмочлану породицу Лујанов из Алибунара како би се на свечани начин обележио завршетак највећег пројекта наше организације у 2018. години, а уједно и породица уселила у свој нови топли дом. Уз кључеве новог дома, представници организације донели су и пакетиће, гардеробу и намирнице.

У пројекат рушења старе, изградње и опремање нове породичне куће Лујанових уложено је 5.075.281 динара донација што је ова велика породица заслужила, што због броја деце, трагичне прошлости , проблема које су имали као и услова у којима су живели. Пројекат је изведен уз помоћ општине Алибунар која се ангажовала приликом рушења старе куће, одношења шута као и смештаја радника и породице у току радова.

Почетком октобра срушена је 200 година стара кућа у којој је породица живела а којој је претила опасност да се и сама сруши у скоријем периоду.

Незамисливо је у 21. веку живети y мрачној кући пуној влаге, са огромним рупама по плафону и кровом и зидовима који само што се нису срушили.

Управо у таквим условима живела породица Лујанов из банатског села Добрица, општина Алибунар, коју чине отац Радован и седморо деце: Бранко (28), Слободан (27), Небојша (19), Дејан (17), Александар (15), Жељана (13) и Верица (9). Кров са њима делио је и велики број пацова.

– У прошлој кући је било много грозно, ноћима нисам спавала и унутра су шетали пацови по креветима, али у новој кући је све ново и много сам се обрадовала када сам први пут ушла, не могу да верујем – рекла је најмлађа Верица Лујанов по усељењу у свој нови дом.

Након одношења шута, ископани су индентични темељи као на старој кући и наливена је плоча, чиме је и започета изградња потпуно нове куће.

Нови дом породице Лујанов сада чине дневна соба, три спаваће собе, купатило и ходник. Изграђено је и поткровље које чини 80 квадрата и где смо оставили могућност за адаптацију и стварање још једног стамбеног простора у будућности у складу са потребама и могућности породице.

Дакле, изграђено је укупно 200 квадрата од чега је нешто више од 100 м2 опремљено и оспособљено за свакодневни боравак.

Од грађевинских радова урађен је довод воде у кући, ископана и избетонирана септичка јама, развучене су електро инсталације, постављен ламинат, плочице (плочице су донација од пријатеља организације из Параћина) и постављен је систем за грејање који укључује пећ и радијаторе.

Постављени су пвц врата и прозори као и дрвена собна врата. Такође, кућа је потпуно опремљена намештајем па ће сада Лујанови спавати на новим креветима и каучу уместо како сами кажу ранијег спавања и дељења пода са пацовима који су знали и преко њих да прелазе.

Купљена је кухиња са елемнтима, три кревета на спрат, један самац и један кауч. Дневна соба опремљена је трпезарисјким столом и са осам столица, остале собе су поред кревета са душецима, опремљене и плакараима, а женска соба са радним столом за школарце.

На кући је остало да се на пролеће уради изолација и фасада за које је већ обезбеђен материјал.

Срећи и радости нема краја – бољи живот чека Лујанове.

Захваљујући хиљадама донатора Хуманитарне организације Срби за Србе који су својим финансијским прилозима омогућили да се овај пројекат успешно реализује, посебно истичемо и хуманитарно-спортске догађаје Тројка из блока који су одржани у Новом Саду, Ставангеру, Бостону и Лозани, затим меморијални фудбалски турнир Такијеви дани на Дорћолу, као и хуманитарни базар у ОШ Лаза Костић на Новом Београду на којима смо такође прикупљали донације за изградњу нове куће Лујановима.

Хуманитарна организација Срби за Србе наставља са новим пројектима помоћи социјално угроженим породицама широм Балкана, те се надамо да ћемо у тој борби за лепшу будућност наше деце имати још већу подршку добротвора великог срца, јер љубав и захвалност коју смо добили од најмлађих чланова породице Лујанов прави је пример да само делима добротољубља и братољубља можемо све проблеме и недаће заједно пребродити за бољу и лепшу будућност наше деце.

Рачуни и потврде финансиране помоћи