Велика помоћ за Торомане из Рудог – стигла нова месилица за хлеб за њихову пекару!

Акције Хуманитарне организације Срби за Србе су разноврсне, јер је различитим вишедетним породицама потребна различита помоћ. Неким породицима потребно је набавити намештај, белу технику, пољопривредну механизацију, саградити кућу, а неким треба помоћи у развоју породичног посла којим се баве.

У 16 година колико се Хуманитарна организација Срби за Србе и њени донатори боре за српске породице широм Балкана помогли смо развијање различитих бизниса, па смо тако Иличићима из Рипња набавили машину за столарску радионицу, Радевићима из Краљева смо купили машине за њихов тепих сервис, Пешиће из Пирота смо помогли набавком машине за њихову креативну радионицу „Наша мала породична ствараоница“… Дугачак је списак породица који смо помогли на овакав начин.

Тај вид хуманитарне делатности у мају ове године одвео нас је код породице Тороман у Рудо, малу општину у Републици Српској, која се налази на граници са Србијом. Вредну фамилију Тороман чине отац Радан, мајка Слађана и четири ћерке: Марија (14), Лена (12), Лара (5) и Маша (3). Са породицом живи и Слађанина мајка.

Радан и Слађана држе своју пекару и свако јутро рано устају како би пекли хлеб за своје суграђане. Морамо да додамо да је у питању веома укусан хлеб, па смо неколико векни понели својим кућама!

Приликом прве посете, Слађана нам је казала да су пекару отворили пре неколико година, да на лето посао углавном добро иде, али да се његов обим смањује током зиме. Тада је рекла и да им највећи проблем представља то што немају довољно машина, па хлеб морају да месе ручно. Радан је додао да би са новом месилицом за хлеб повећали своје производе капацитете, па би хлебом могли да снабдевају и околна села.

Видевши колико су Радан и Слађана вредни родитељи, који се труде да својој деци обезбеде најбоље услове за одрастање, било нам је лако да донесемо одлуку да покренемо акцију прикупљања средстава за набавку месилице за хлеб за пекару који Торомани држе. Донатори, као и увек до сада, били су спремни као запете пушке и муњевито су реаговали на апел да се уплате средстава за набавку поменуте месилице.

Два месеца касније ето нас опет у Рудом, да подржимо породични бизнис Торомана донирањем месилице за хлеб. Радан, Слађана и девојчице пресрећни су због помоћи коју су добили, а Раданове речи потврда су да је помоћ Хуманитарне организације Срби за Србе и свих њених донатора стигла на право место.

Добри људи, хвала вам на овој помоћи. Хвала Србима за Србе и свим донаторима! Надам се да ћемо сада у потпуности стати на ноге, па да ћемо једног дана ми моћи некој породици да купимо машину која им треба за њихов посао.

Вредност набављене месилице за хлеб износи 11.372 КМ (Општина Рудо донирала је 1.000 КМ за набавку месилице).

Месилицу за хлеб Тороманима смо уручили на дан Општине Рудо, на Петровдан, 12. јула. Тада смо поставили инфо пулт на тргу како би се становници Руда упознали са нашим радом, а све време са нама су били Слађана и Радан, којем није било тешко да буде са нама, иако је претходно целу ноћ месио и пекао хлеб. Утисци пролазника су били више него позитивни, а поједини су рекли да ће подржати наше будуће акције.

Вишедетне српске породице као што су Торомани, Радевићи, Пешићи велико су благо у време демографске катастрофе која погађа српски народ. Истовремено, те вредне фамилије својим радом и залагањем помажу привредно јачање српских земаља.

Бројне су српске фамилије широм Балкана којима је потребна помоћ да заокруже процес производње у својим малим породичним фирмама и тако постану потпуно економски самосталне. Буди донатор Хуманитарне организације Срби за Србе, помози својим сународницима да стану на своје ноге, да сами хране своје породице!

Рачуни и потврде финансиране помоћи