Хуманитарној организацији Срби за Србе додељено највише одликовање Епархије осечкопољске и барањске!

Дана, 19.08.2023. године, на празник Преображења Господњег, у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ планини, недалеко од места Даљ, нашој организацији додељено је највише одликовање Епархије осечкопољске и барањске, орден Kнегиње Јелене Штиљановић (Св. Јелисавета).

Пред више стотина људи, који су се окупили на великом Преображењском сабору, организованом од стране Епархије осечкопољске и барањске, а у знак захвалности за велику оданост светој Цркви и делатну љубав показану кроз хуманитарну делатност према народу са подручја поменуте Епархије, након Свете Литургије, признање је уручено представницима наше организације, од стране Његовог Преосвештенства г. Херувима

Наша браћа, Хуманитарна организација Срби за Србе, која заузима велики духовни простор у мисији наше Eпархије, и који заиста много година делају на простору, не само ове Епархије, већ на простору читаве Републике Хрватске, а и шире. За њихов несебични труд, љубав и пожртвованост, у служењу своме народу, испуњавању јеванђелских истина, одлучили смо да их одликујемо орденом Јелене Штиљановић, што је највеће одликовање које додељује наша епархија. Желимо им да у томе што чине никад се не уморе, већ да увек следе Jеванђеље Христово – изјавио је у поздравној беседи Његово Преосвештенство Епископ Херувим. 

За протеклих шест година, од како су наше активности на подручју Епархије осечкопољске и барањске интезивиране, истичемо да је наша организација, између остале помоћи која је испоручивана страдалном народу, купила чак седам кућа до данас. 

Породицама Варга, Дурајлија, Живковић-Бошњак, Поткоњак, Милановић и Дорић промењени су животи, након што су им купљене куће, док је тренутно у процедури куповина куће за породицу Илић из Боботе

Ми се овом приликом на првом месту захваљујемо дугогодишњем великом пријатељу организације, Његовом Преосвештенству г. Херувиму, на свему што је до сада учинио за нашу организацију, још док је као млад монах и игуман манастира Св. Великомученице Недеље у Оћестову суделовао у нашим акцијама и обилазио потребити народ широм Далмације, а поготово од како је хиротонисан и постављен на трон Епархије осечкопољске и барањске. 

Посебну захвалност упућујемо и благочестивом и трудољубивом свештенству Епархије осечкопољске и барањске, који су продужена рука наше организације и без чије љубави и жртве, не би било могуће спроводити успешно све наше акције. 

Целу свечаност увеличао је и Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије, који је том приликом донео мошти Светог Владике Николаја Велимировића и Светог Аве Јустина Ћелијског, на целивање и на дар верујућем народу Епархије осечкопољске и барањске.

Наставићемо наш рад на пољу помоћи нашем народу са тог подручја још јаче него до сада, како би свим потребитим породицама изашли у сусрет и унапредили им услове у којима живе.