„И воће и поврће, ма све је родило од ваше помоћи” – сјајан завршетак прве велике СЗС акције на северу Црне Горе

Хуманитарна организација Срби за Србе реализовала је своју прву велику акцију на северу Црне Горе. За породицу Минић из села Јабланово, 25 километара од Бијелог Поља, обезбеђена ја разноврсна помоћ од куповине земље, преко краве са телетом, до грађевинског материјала. Тиме је овој честитој породици дат снажан ветар у леђа, након трагичног догађаја који су преживели пре скоро три године када им је изгорела кућа у којој су живели.

Породицу чине неустрашиви домаћин Срђан, вредна домаћица Иванка и њихова сјајна деца Андријана (18), Балша (16), Гаврило (12), Аврам (9) и Ирина (5). Помогли смо им у два наврата – 2019. године набавком материјала за изолацију куће и ламината за спаваће собе (1.970 евра), а затим и 2020. године куповином земље (7.283 евра) и краве са телетом (1.550 евра). Укупна вредност помоћи је 10.803 евра.


Ове године је баш родило воће и поврће. Ма некако је све родило од кад је стигла ваша помоћ, све је кренуло набоље. Вечно ћу памтити шта сте урадили за нас ваша организација, прота Дарко и сви добри људи. Ово су запуштени крајеви и то је као дављенику да сте дали – речито нам се обратио Срђан.

Минићи, иако немају запослење, не остварују право на социјалну помоћ и дечији додатак. Егзистенција им зависи искључиво од сточарства.


Држимо овце и краве. Највећи проблем нам је био што нисмо имали своју земљу, па смо све морали да закупљујемо да бисмо имали где животиње да пошаљемо на испашу. Сада смо, захваљујући вама, добили више од два хектара земље и нешто шуме. Ја сам још мало докупио, тако да смо успели да заокружимо једну лепу целину и од сада ћемо, ако Бог да, моћи да живимо нормално од свог рада – појашњава Срђан зашто им је куповина земље била од пресудне важности.

Краву са телетом смо им узели још зимус. У тренутку посете крава је била у испаши, па смо пажњу усмерили на теле и уверили се да марљиво брину о њему.


Кад нисмо у школи скоро увек смо у ливади или око стоке. Не пада нам тешко јер волимо животиње – прича деветогодишњи Гаврило.

Дошли су неки бољи дани за Миниће. Ипак, поједини тренуци њиховог живота нису тако обећавали. Почетком 2018. године трећу ноћ након Божића букнуо је пожар у њиховој кући. Деца су била ушушкана у својим креветима, али прибраном и брзом реакцијом њихових родитеља сви су безбедно напустили кућу. Срђан је успео и да спасе пар ствари, а међу њима дедину слику и гусле. Био је то потез у данашње време, вероватно, несхватљив, али свакако вредан дивљења!

Кућа након пожара 2018. године (извор: kodex.me)

Кућа приликом прве посете Х.О. Срби за Србе 2019. године

Изглед куће у 2020. годиниЗахваљујући ангажовању Цркве у Бијелом Пољу, месне заједнице, родбине и добрих људи кућа им је у року од четири месеца обновљена, а сада је, захваљујући нашој организацији, у потпуности и завршена. У склопу акције помогли смо и породицу Срђановог брата Младена који има троје деце и живи у кући поред њихове.


Ево старе кућице у којој смо сви некада били и у којој ја и даље живим, а гле сада како су никле две дивне куће. Хвала вам – изразила је задовољство Срђанова и Младенова мајка Десанка.

Минићи су, иначе, кад год су могли због удаљености, учествовали и у литијама за одбрану светиња и надају се лепшим данима за Црну Гору.


Достојно стојимо у својој вери, то смо што смо. Дозволите ми и да се на скроман начин одужим. Припремили смо вам једну захвалницу, а планирам ускоро и за црквену народну кухињу у Бијелом Пољу да донирам намирнице са села – исказао је још једном своју људскост домаћин Срђан.

Мала Ирина пожелела је и да нам изрецитује једну лепу песмицу:Маца воли млеко,

Зец воли купус,

Крава воли траву,

А српска деца, Светог Саву!


Растали смо се са драгим Минићима уз обећање да ћемо се још сретати у будућности.


Остаје нам да се захвалимо редовним донаторима наше организације, људима који су наменски донирали за породицу Минић и, посебно, Будванима, Новљанима и Которанима који су на прошлогодишњим догађајима Тројка из блока, Ватерполо из блока, Биоскоп из блока и Пикадо из блока у тим градовима прикупљали средства за Миниће. Без вашег несебичног доприноса ова породица не би могла да стане на ноге. И, наравно, хвала свештенику Дарку Пејићу који нам је предложио Миниће и помогао да стигнемо и до других породица у бијелопољској општини“ – истакао је Стефан Јечменица из организације Срби за Србе.

Тројка из блока у Будви 2019.
Тројка из блока у Херцег Новом 2019.
Пикадо из блока у Котору 2019.
Шрауба из блока у Херцег Новом 2019.
Ватерполо из блока у Будви 2019.Позивамо све донаторе из Црне Горе и целог света да наставе подршку нашој организацији јер је у плану преко десет нових акција помоћи широм те земље, а више о њима можете сазнати на нашој страници актуелни пројекти.

Рачуни и потврде финансиране помоћи