Кренула изградња фабричког постројење у Грачаници!

Један од највећих пројеката у 2021. години на Косову и Метохији који је покренула Епархија рашко-призренска, организација Солидарност за Косово и Хуманитарна организација Срби за Србе заједно са прослављеним српским кошаркашем Марком Кешељем из дана у дан све је ближи завршетку!

Подсетимо, средства за изградњу фабрике за прераду воћа и производњу домаћих сокова на пољопривредном имању манастира Грачанице обезбеђена су у склопу донаторске вечери одржане 7. септембра у Београду и хуманитарних догађаја одржаних у Руми, Бору, Београду, Горњем Милановцу, Калемегдану и Новом Београду. Дана, 14. септембра свечано је постављен камен темељац.

Постављање камена темељца

Планиран објекат биће површине од 90 квадрата и састојаће се из три дела – простора за производњу, расхладне коморе и магацинског дела. Капацитет производног погона биће од 500 до 1.000 литара на дан, узимајући у обзир да на пољопривредним добрима манастира Грачанице и других манастира Епархије рашко-призренске постоје веће и мање парцеле на којима се узгаја воће. То разноврсно воће пропадало је услед недостатка могућности да се адекватно складишти и прерађује.

По раније постигнутом договору, половину потребних средстава обезбедила је организација Солидарност за Косово Арно Гујона, а другу половину од 3.825.805 динара, Хуманитарна организација Срби за Србе.

Рад овог прогона поспешиће проширење засада воћа и подстакнути локално становништво за бављење воћарством, јер ће откупом воћа од њих, погон континуирано радити и проширивати своје капацитете – рекли су нам из добротворне организације Епархије рашко-призренске Мајка девет Југовића.

Један део производа користиће се за потребе Богословије Св. Кирила и Методија у Призрену, затим за друге манастире на територији Епархије рашко-призренске али и за потребе продаје која би омогућила покривање текућих трошкова читавог производног система.

Успешан завршетак пројекта од великог је значаја за читаву српску заједницу на Косову и Метохији јер је циклично везан за већ постојеће пројекте, па отвара могућност да се радно запосле млади људи и да им се на тај начин омогући останак и опстанак на вековном огњишту, уз могућност сопствене зараде и издржавања породице. Овај пројект пружиће велику шансу у запошљавању од троје до чак шесторо људи.

План је да постројење почне са радом у фебруару 2022.

Рачуни и потврде финансиране помоћи