Купање над бунаром је прошлост: десеточлана породица Кокић из Добоја усељена у нови дом! (видео)

Иза нас је још  један велик, нимало лак и захтијеван пројекат на који смо поносни. Поносни смо на све хуманисте, донаторе и екипу наших неуморних волонтера из Добоја који су организовањем десетине догађаја и двије Тројке из блока помогли да се једанаесточланој породици Кокић купи плац, сагради и опреми кућа, за шта је утрошено укупно 135.049,17 КМ.Некад и сад

Хуманитарна организација Срби за Србе прије двије године посјетила је ову породицу која живи у Подновљу код Добоја. Врло тешка људска судбина и још гори услови за живот потресли су људе широм васељене. Ријетка је особа којој није застала кнедла у грлу слушајући или читајући о Кокићима из Добоја.

У данашње доба када се многи брачни парови једва одлучују на једно дијете, отац породице Жељко (54) и мајка Слађана (37) имају деветоро добре и васпитане дјеце: Аница (21), која се удала и не живи тренутно са породицом, те Милош (19), Никола (16), Милорад (14), Данијел (13), Данијела (9), Ненад (6), Љиљана (4) и Александар (3) који живе са њима.Живот ове породице пролазио је у сивој и неусловној кући коју су изнајмили, прљавим собама пуним влаге, без купатила и воде и сигурних примања. Ипак хумани људи са свих страна свијета, нису дозволили да Кокићи живот сведу на питање како преживјети сутра и без наде у боље дане!

Након проналаска те куповине плаца и прикупљања грађевинске и пројектне документације, на коју смо утрошили већи дио 2021. године, Кокићима је изграђена и потпуно опремљена властита кућа. Основа куће је осам пута седам метара, приземље и спрат, површине нешто више од 100 метара квадратних искористивог простора. У току 2021. године, на пројекат помоћи породици Кокић је утрошено: 12.505,65 КМ, док је током 2022. године утрошено: 122.543,52 КМ, тако да је коначна вриједност помоћи износила: 135.049,17 КМ.

Жељко и Слађана кажу да сада имају све! Слађана је захваљујући се казала да им је испуњен животни сан и подсјетила да је породица током претходних година плаћала кирију за неусловни објекат без воде. Жељко, који је једини запослени у породици, а због операције и тежег обољења је тренутно на боловању, рекао је да се на спрату налазе три просторије и купатило, а у приземљу кухиња са дневним боравком, спаваћа соба и купатило. У новој кући, поред својих соба, дјеца имају и боље услове за учење, а и школа је ближе. Више се нико не мора купати над бунаром или удисати влагу. Кокићи сада живе и одрастају на властитом огњишту, у топлим, уредним и миришљавим собама.

Некад и сад

Сви волонтери наше организације сагласни су у једном: Нема љепшег осјећаја него кад на крају пројекта посјетимо породицу и видимо радост на лицима дјеце. Све је вриједило, сав труд се исплатио, душе су испуњене, вјера у људе још једном показана и захвалност Богу потврђена.

Посебну захвалност дугујемо свим нашим волонтерима и грађанима Добоја за безрезервну подршку овом пројекту, као и нашем великом брату и саборцу Николи Миротићу који је обезбиједио највећи дио средстава за ову акцију и чија је ово друга задужбина у Републици Српској. Подсјећања ради, уз његову помоћ, у току 2018. године смо изградили кућу за породицу Савановић из Бања Луке.

Завршну посјету смо искористили и да посјетимо руски кутак у Републици Српској – манастир Ритешић који је посвећен Светој Матрони Московској, а који се налази у истоименом мјесту, недалеко од куће породице Кокић.

Некад и сад

Акција помоћи породици Кокић је било највећа до сада акција помоћи једној породици у Републици Српској. Непосједовање плаца за иградњу куће, те нестабило тржиште грађевинског материјала и стална поскупљења, да не кажемо дивљање, цијена истог условила је то да да на овај пројекат утрошимо рекордни износ средстава, а узевши у обзир донације у материјалу и намјештају, те бесплатни прикуључак и одређени кретдит на рачуну за струју, а који су обезбиједили радници Електродистрибуције Добој вриједност саме помоћи је још и већа.

 

Спрецификација помоћи:

  • куповина плаца,
  • пројектна и урбанистичко-техничка документација,
  • изградња куће,
  • намјештај (сто, осам столица, кухињски елементи, два двокрилна и два трокрилна ормара, регал, француски лежај, кауч два комада, три кревета на спрат са душецима, кревет самац са душеком, девет комплета постељине са јастуцима и јорганима, два компјутерска стола, две столице и судопер),
  • бијела техника (шпорет на дрва, веш машина, фрижидер и шпорет на струју) и прикључак на водоводну мрежу и израда септичке јаме.

 

Рачуни и потврде финансиране помоћи