У Васкршњој акцији на Косову и Метохији помогнутe 22 породицe!

Чланови Хуманитарне организације Срби за Србе посетили су и помогли угрожене породице на простору Косова и Метохије у оквиру традиционалне Васкршње акције. У хуманитарној акцији помоћ је обезбеђена за 22 породице а укупна вредност донације је 48.670 eвра!

Велику логистичку подршку у овој акцији, као и много пута пре тога, пружили су нам наши сарадници и пријатељи из Епархијске добротворне организације „Мајка девет Југовићаˮ из Грачанице и манастира Високи Дечани. Део средстава за ову акцију сакупљен је на Тројци из блока у Смедереву, Концерту из блока и Биоскопу из блока у Београду.

Прва помогнута породица били су Симићи из Страже. Далибор и Јована одгајају синове Данила (8) и Андрију (3) и ћерку Хелену (6). Живе од Далиборове плате који ради као ноћни чувар, социјалне помоћи и дечијег додатка. Породици је обезбеђен материјал за изолацију куће у вредности од 1.100 евра.

Васићи из Јасеновика били су друга помогнута породица. Бобана и Ивица живе са сином Данијелом (18) и ћеркама Данијелом (15) и Дијаном (10). Од примања имају Ивицину плату који ради у полицији, социјалну помоћ и дечији додатак. Васићима је Општина Ново Брдо направила кућу, а они су је касније надоградили. Породицу смо помагали 2016. године када смо им обезбедили две коза и два јарета а овог пута им је купљен материјал за изолацију за надограђен део куће. Вредност помоћи износи 700 евра.

У Јасеновику смо посетили и породицу Петровић. Зоран и Даница имају ћерке Сању (19) и Тијану (16) и сина Немању (18). Зоран ради у полицији, па осим његове плате породица се издржава од социјалне помоћи и дечијег додатка. Обрађују три хектара земље и имају тридесет коза. Нажалост, Немања болује од епилепсије и заостаје у развоју за другом децом. Столарија им је била у јако лошем стању што су најбоље показивали зидови у кући који су пуни влаге. Наша организација донирала им је ПВЦ столарију и материјал за изолацију куће у износу од 2.600 евра.

Четврта помогнута породица била је породица Симић из Беривојца. Влада и Драгана живе са синовима Кријаном (10) и Стефаном (7). Од примања имају минималац 11.000 динара, социјалну помоћ и дечији додатак. Породица живи у старој кући преко педесет година. Столарија им је била у лошем стању, као и покућство. Породици је купљена ПВЦ столарија, електрични шпорет, фрижидер и два кревета. Укупна вредност помоћи износи 2.500 евра.

У Горњем Кормињану долазимо до породице Дејана Васића. Дејан живи са супругом Јасмином и ћерком Иваном (4). Живе од Дејанове плате који ради у општини и Јасминине плате која ради као наставник у школи. Дејан је често болестан, али за сада доктори нису успели да открију дијагнозу његове болести. Породица је направила кућу, али нису успели да среде више од једне собе за живот. Уз помоћ донатора организације успели смо да им обезбедимо материјал за изолацију куће. Вредност помоћи износи 1.400 евра.

У Горњем Кормињану посетили смо и Бранислава Вучковића. Бранислав живи са супругом Драганом, синовима Василијем (8), Огњеном (6) и ћерком Машом (5). Живе од Браниславове плате који ради у Народној кухињи и дечијег додатка. Обрађују један и по хектар земље и имају две краве. Купљен им је материјал за изолацију куће јер имају доста влаге. Укупна вредност помоћи износи 2.100 евра.

Небојша Весић дочекао нас је у свом дому у Врбовцу. Живи са супругом Селеном и ћеркама Марином (23), Јованом (19) и сином Јованом (11). Од примања имају два минималца и дечији додатак. Обрађују три хектара земље и имају једну краву. Пошто Весићи живе у старој кући у којој нема довољно простора, обезбеђен им је грађевински материјал за проширење простора у вредности од 2.500 евра.

У Могили обишли смо породицу Дејана Милошевића. Заједно са супругом Анђелом одгаја Дуњу (2) и Неду (1). Живе од Дејанове плате који ради као ноћни чувар и дечијег додатка. Станују у кући Дејановог стрица и баве се пољопривредом. Обрађују пет хектара земље, углавном житарица и нешто мало папирике. У сарадњи са братском хуманитарном организацијом Сви за Космет која је на наш рачун уплатила 150.000 динара за ову породицу успели смо да им купимо мотокултиватор са фрезом у износу од 2.700 евра.

Девета помогнута породица је породица Сање Рашић. Заједно са мужем Дејаном и децом Небојшом (22), Мирјаном (21) и Милицом (16) живи у Добротину. Од примања имају Дејанову плату који ради као ноћни чувар у обданишту. Обрађују два хектара земље и имају шест свиња. Породици смо купили мешаону за сточну храну како би припремали храну за свиње. Укупна вредност помоћи износи 1.700 евра.

Следећа породица коју смо помогли били су Крстићи из Доње Гуштерице. Дејан и Маја имају чак четири сина: Немању (17), Стефана (16), Михајла (12) и Методија (2). Живе од Дејанове и Мајине плате. Дејан је недавно почео да се бави пољопривредом, купио је трактор и део механизације за седам хектара које обрађује. Како би му помогли, одлучили смо да му обезбедимо велику тањирачу. Вредност помоћи износи 2.500 евра.

Млади брачни пар из Ливађа, Никола и Сунчица Костић одгајају тромесечну ћерку Миону. Породица живи и са Николиним дедом Стојимиром и бабом Лепосавом. Од примања имају Стојимирову пензију и Николину плату који ради у епархијској добротворној организацији Мајка девет Југовића. Обрађују око десет хектара земље. Купљен им је материјал за изолацију куће јер имају проблема у кући са влагом. Вредност помоћи износи 2.500 евра.

У Грачаници помогли смо породицу Маниташевић. Саша и Бојана живе са сином Огњеном (12), ћерком Петром (12) и Сашиним оцем Ђорђем и мајком Смиљаном. Oд примања имају Сашину плату који ради у КБЦ Приштина и две пензије. Продали су кућу у Авајлији и купили су плац у Грачаници где су почели да праве кућу. Наша организација помогла их је са материјалом за изолацију куће. Вредност помоћи износи 1.800 евра.

Добривоје и Ивана Недељковић из Новог Бадовца били су тринаеста помогнута породица у Васкршњој акцији. Живе са синовима Дарком (26) и Урошем (17). Од примања имају Иванину плату која ради као чистачица у школи. Породици смо обезбедили ПВЦ столарију у вредности од 2.550 евра.

Последња породица коју смо помогли у Поморављу били су Ћирковићи из Добротина. Наташа и Дејан живе са ћерком Саром (11), Дејановим родитељима Ђорђем и Олгом, као и Ђорђевим братом Браниславом. Живе од Дејанове плате који ради као обезбеђење у дому здравља и две пензије. Обрађују два хектара земље и имају једну краву. Купљена им је ПВЦ столарија у износу од 2.200 евра.

У Метохији помогли смо породицу Илић из Сушића. Отац Марко и мајка Илиријана имају три детета – Јану (8), Лену (6) и Вујадина (3). Породици смо обезбедили стеону краву у износу од 1.500 евра.

У Беревцу смо посетили и помогли породицу Јањићијевић. Јадран и Јелена живе са ћеркама Каролином (16) и Богданом (4) и Јадрановим родитељима Љубишом и Србинком. Нажалост, девојчице су особе са оштећеним слухом. Носе слушне апарате и редовно иду у Београд на прегледе. Јадран ради у вртићу а и производе сир за сопствене потребе, па смо им помогли куповином краве. Укупна вредност помоћи износи 1.500 евра.

У Великој Хочи помогли смо по други пут породицу Мицић. Након куповине делова за мотокултиватор и прозора, овог пута, грађевински материјал за замену крова на кући и мајсторе за извођење радова. Вредност помоћи износи 3.000 евра. Нажалост, мајка Смиљана остала је удовица јер је супруг Јевта преминуо пре скоро две године. Сама се брине о Љубици (19) и Мирославу (16). Љубица је студент прве године Факултета ликовне уметности, а син је средњошколац који похађа гимназију у Ораховцу. Живе од породичне пензије коју су добили након Јевтине смрти.

У Великој Хочи помогли смо и породицу Маниташевић. Владан и Ана имају сина Луку (1). Породици смо обезбедили грађевински материјал за сређивање поткровља као и мајсторе за извођење радова. Укупна вредност помоћи износи 2.660 евра.

Последња породица коју смо помогли у Великој Хочи била је породица Станковић. Отац Иван који је професор у школи заједно са мајком Весном одгаја Тадију (10) и Деспота (1). Више од петнаест година живе у Хочи као подстанари. Породици смо помогли куповином система за грејање у вредности од 3.000 евра.

У Гораждевцу смо помогли породицу Братимира Србљака који живи са супрогом Мајом и децом Ањом (18), Урошем (16) и Николијом (3). Живе у заједничкој кући са породицом Радомира Србљака кога смо помогли прошле године. Породици смо обезбедили материјал за санацију крова у вредности од 3.000 евра.

Стевановићима из Гораждевца помогли смо опремом за наводњавање у износу од 2.500 евра. Породицу чине Младен и Светлана са децом Анреом (19), Миланом (16), Александром (14) и Браниславом (7).

Последња помогнута породица у Васкршњој акцији били су Дубићи из Сувог Лукавца. Отац Стефан, мајка Весела, ћерка Софија (2) и Стефанови родитељи Саво и Станија живе у једном домаћинству. Породица ускоро очекује принову. Обезбеђена им је косачица за трактор и фреза. Укупна вредност помоћи износи 2.500 евра.

Велика Васкршња акција била је само једна у низу акција наше организације коју смо спровели у 2022. години. Ипак, до краја године остао је велики број породица којима наша организација планира да помогне, па још једном позивамо све донаторе Хуманитарне организације Срби за Србе да наставе са континуираном подршком, како бисмо заједничким снагама учинили све што је у нашој моћи да помогнемо онима којима је помоћ најпотребнија. 

Рачуни и потврде финансиране помоћи

Тренутно стање
Последња промена: 9. јун 2024.
14.451.919 РСД
24.284 USD
10.684 CAD
41.203 EUR
10.640 EUR
147.786 SEK
66.739 NOK
Прикупљено од 2006.год:
15.532.402
Помогнутих породица:
3.300
Помогнуте деце:
16.000
Циљ за 2024.годину:
3.500.000 EUR

Прикупљено у току 2024.год: 1.434.905 € од 3.500.000 € (41%)

СМС на 7763 (200 дин.)
Динарски рачун
: 160-279491-71

 • Прикупљено у 2024.години: 39.051.966 дин.
 • Прикупљено од 2007. године: 596.283.785 дин.

Позови 17763 (3 КМ)
КМ
: 5620128130024158

 • Прикупљено у 2024.години: 130.769 КМ
 • Прикупљено од 2010. године: 3.261.530 КМ

Текући рачун: 510-91548-03

 • Прикупљено у 2024.години: 6.131 €
 • Прикупљено од 2015. године: 408.351 €

Check payable to: Serbs for Serbs
PO Box 34206, Chicago, IL 60634

 • Прикупљено у 2024.години: $ 74.954 USD
 • Прикупљено од 2010. године: $ 2.368.510 USD

Cheque payable to: Serbs for Serbs Canada
635 The Queensway, LL, Toronto, ON M8Y 1K6
Interac E-transfer to
donate@serbsforserbs.ca

 • Прикупљено у 2024.години: $ 85.458 CAD
 • Прикупљено од 2015. године: $ 1.310.355 CAD

BSB: 032-278
Account No: 878615
Customer: Serbs for Serbs Inc.

 • Прикупљено у 2024.години: $ 37.655 AUD
 • Прикупљено од 2022. године: $ 211.439 AUD

Пошаљи SZS на број 81190 (2,99 €)
IBAN
: DE97760695590002751992
Customer: Serben für Serben e. V.

 • Прикупљено у 2024.години: 56.604 €
 • Прикупљено од 2014. године: 842.209 €

Позив на број: 0901 300 201 (3 €)
IBAN
: AT973200000010364339
SWIFT/BIC: RLNWATWW
Customer: Org. f. hum. Hilfe – Srbi za Srbe

 • Прикупљено у 2024.години: 77.532 €
 • Прикупљено од 2011. године: 2.497.379 €

Пошаљи “SZS 30″ на 488 (од 1-99 CHF)
Konto
: 61-335679-5
IBAN: CH57 0900 0000 6133 5679 5
SWIFT: POFICHBEXXX
Customer: Org. f. hum. Hilfe Srbi za Srbe Swiss

 • Прикупљено у 2024.години: 22.699 CHF
 • Прикупљено од 2011. године: 844.612 CHF

VIPPS: 104414
DNB Bank
: 1503 83 80483

 • Прикупљено у 2024.години: 100.373 NOK
 • Прикупљено од 2016. године: 1.738.093 NOK